Kunstenaars (kook)boek van Wim Zurné. Uitgeverij De Weideblik, 2009
Bij wijze van voorgerecht
voor Wim Zurné
‘Men neme Bevelanders van de Zeeuwse klei,
snijde ze in plakken en blokken, spoele ze en
droge ze met een theedoek, zette een braadpan
op hoog vuur, voege boter en olie toe’: recept
van de Betuwse Van Gogh die aardappeleters
van ons maakt. ‘Men late het heet worden tot
het schuim wegtrekt, schuive de piepers erin,
scheppe af en toe om, maar niet te vaak want
bruin moeten ze tot ze zowat zwart zien hoewel
sommige wit blijven. Nog negen minuten het
deksel erop boven klein vuur en klaar zijn ze’:
culinaire kleinkunst in navolging van zijn oma.
In Frankrijk, zijn tweede vaderland, rekent men
ze van oudsher tot de obligate groenten daar het
smaken van aardappels zonder meer mag worden
beschouwd als een der klassieke genietingen.
O pieper, al ga je soms gebakken op zijn boter-
ham, wees er zeker van dat Zurné een kabinetstuk
van je maakt, je opdient als pièce de résistance,
zijn chef-d’oeuvre, meester- en proefstuk tegelijk.
Gedicht is opgenomen in het kunstenaars (kook)boek van Wim Zurné. Uitgeverij De Weideblik, gepresenteerd op 15 februari 2009 in Varik.